5 Cara Melihat Email Facebook | LINK DOWNLOAD

5 Cara Melihat Email Facebook

Cara melihat e-mel Facebook dalam pelayar sebenarnya agak mudah untuk anda lakukan. Sehingga kini, seperti sedia maklum, Facebook masih digunakan oleh ramai orang untuk berkongsi detik-detik seharian.

Walaupun begitu, tidak sedikit pengguna yang masih keliru tentang penggunaannya. Lama kelamaan, Facebook sendiri memang mengalami beberapa perubahan.

Bermula daripada perubahan susun atur, susun atur menu, hingga menukar paparan maklumat peribadi. Dan ini menyebabkan pengguna yang sudah lama tidak menggunakan Facebook sukar untuk membuat tetapan.

Dan khusus untuk melihat maklumat e-mel di Facebook sebenarnya sangat mudah. Anda hanya perlu melakukan beberapa langkah mudah untuk mendapatkan maklumat.

Jadi bagaimana untuk Melihat E-mel Facebook dalam Pelayar ini? Ini ulasannya!

Cara Melihat E-mel Facebook dalam Pelayar

Dengan perubahan dalam menu dalam tetapan atau memaparkan maklumat peribadi yang berbeza, ia menjadikan seseorang keliru melihat e-mel Facebooknya.

Dan tidak perlu keliru kerana terdapat beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk melihat e-mel di Facebook.

1. Cara Melihat E-mel Facebook Melalui Tetapan dalam Apl Facebook

Cara pertama untuk melihat e-mel Facebook yang boleh anda lakukan ialah melalui halaman tetapan dalam aplikasi Facebook terlebih dahulu. Anda juga hanya perlu membuka aplikasi Facebook pada Android dan masuk ke menu tetapan dan lihat bahagian maklumat am.

Dan butiran lanjut, anda boleh lihat melalui langkah berikut:

Pertama, anda boleh membuka aplikasi Facebook pada telefon pintar anda.

Anda pastikan bahawa anda telah log masuk ke akaun peribadi anda.

Jika aplikasi sudah dibuka, anda boleh mengklik butang Menu, iaitu ikon tiga baris di bahagian atas sebelah kanan.

Selepas itu, pilih pilihan Tetapan.

Dan dalam menu tetapan, anda boleh memilih kategori Tetapan Akaun.

Seterusnya, akan ada beberapa menu yang anda boleh lihat. Untuk melihat e-mel Facebook, sila klik kategori Umum.

Dan dalam menu ini, anda juga boleh melihat maklumat umum tentang akaun Facebook anda, bermula dari Nama, No. HP, Kata Laluan, hingga ke E-mel yang anda gunakan.

Selesai.

 

2. Melalui Pelayar pada PC

Bagaimana untuk melihat e-mel Facebook seterusnya, anda boleh melakukannya apabila anda ingin mengakses laman Facebook menggunakan PC. Dan dalam kes ini, anda memerlukan aplikasi penyemak imbas seperti Chrome, Mozilla dan Opera.

Berikut adalah langkah-langkah di bawah untuk melakukannya:

Pertama, anda boleh membuka penyemak imbas pada PC atau komputer riba anda.

Selepas itu, layari laman Facebook atau klik pautan berikut https://www.facebook.com/.

Dan jika halaman Facebook sudah dibuka, sila log masuk ke akaun Facebook anda. Jika anda terlupa alamat e-mel yang digunakan, anda boleh menggantikannya dengan nombor telefon bimbit yang disambungkan ke akaun.

Jika halaman Facebook telah dibuka, sila Log Masuk

Selepas log masuk ke halaman utama Facebook, sila klik pada ikon anak panah terbalik yang terletak di sudut kanan atas.

Seterusnya, pilih pilihan Tetapan & Privasi.

Kemudian pilih Tetapan.

Pilih Umum.

Dan dalam bahagian ini, anda boleh melihat maklumat tentang data peribadi seperti nama pengguna, nama profil, hingga e-mel yang digunakan.

Selesai.

 

3. Melalui Maklumat Asas dalam Profil

Dan apabila anda membenarkan sesiapa sahaja melihat maklumat asas dalam bahagian profil, e-mel yang anda gunakan juga mesti dipaparkan di sana. Cara melihat e-mel Facebook ini membolehkan anda melihat status perhubungan, nombor telefon bimbit, suka dan sebagainya.

Berikut adalah langkah-langkahnya:

Anda boleh menggunakan Apl Facebook pada Android

Sila buka aplikasi Facebook pada Android anda.

Selepas itu, klik butang Menu atau ikon tiga baris di bahagian atas sebelah kanan.

Kemudian klik pada foto profil anda di bahagian atas.

Kemudian anda akan pergi ke halaman Profil Facebook peribadi anda. Di bawah foto profil, sila klik Lihat Maklumat Mengenai anda.

Selepas itu, anda juga boleh melihat maklumat seperti bandar tempat tinggal, status perhubungan, jantina, dan juga alamat e-mel yang boleh dihubungi tentunya.

Selesai.

Agar dapat dilihat lagi, kalian pun wajib mengaturnya agar maklumat e-mel di atas boleh dilihat secara umum. Jika anda memilih untuk menyalinnya, maka email tidak akan kelihatan walaupun anda boleh menggunakan cara di atas.

Baca Juga : Download GB Facebook MOD APK Terbaru 2021

4. Melalui halaman Pemulihan Kata Laluan

Cara melihat e-mel Facebook ini pun boleh anda lakukan semasa mengakses pemulihan kata laluan ke akaun Facebook milik anda. Nantinya, anda pun akan berhubung dengan alamat e-mel yang selepas memasukkan nama pengguna Facebook atau nombor telefon.

Berikut langkah-langkahnya:

Pertama, anda boleh membuka pelayar di PC/laptop.

Kunjungi laman Facebook atau langsung sahaja klik pautan berikut ini https://www.facebook.com/.

Selepas itu, klik Lupa Kata Sandi pada saat memasuki halaman Log masuk Facebook.

Seterusnya, masukkan nombor HP atau nama pengguna dari akaun Facebook yang ingin anda ketahui emailnya.

Jika sudah, klik Cari.

Selepas itu, anda pun akan berhubung dengan akaun Facebook yang berkaitan. Di sana akan ada pilihan untuk melakukan pemulihan melalui SMS atau E-mel.

Dan disini anda boleh melihat alamat email yang digunakan pada akaun tersebut. Sayangnya, beberapa e-mel ditutup dengan tanda bintang.

Selepas itu, anda pun akan berhubung dengan akaun

Untuk itu, kalian pun tetap wajib mengingat-ingat lagi email tersebut. Jika anda sering menggunakan, anda pun boleh dengan mudah untuk mengenali e-mel tersebut.

Selesai.

 

5. Melalui Google Chrome di Android

Cara melihat e-mel Facebook yang terakhir ini anda juga boleh menggunakan pelayar seperti Google Chrome di Android. Cara ini boleh anda gunakan dengan cara memanfaatkan cookies yang sudah diaktifkan di pelayar tersebut.

Nantinya, halaman login Facebook akan terisi secara automatik dengan maklumat e-mel dan juga kata laluan yang sebelumnya sudah pernah anda gunakan untuk log masuk.

Dari kolom email tersebut kalian sudah dapat melihat email apa yang kalian gunakan untuk akun Facebook yang bersangkutan.

Berikut langkah-langkah melakukannya:

Pertama, anda boleh membuka Google Chrome di telefon pintar, kemudian melawat laman Facebook.

Selepas itu, jika anda menyimpan maklumat log masuk, maka anda pun secara automatik masuk ke halaman utama Facebook milikmu.

Silakan klik Menu atau ikon tiga garis di sudut kanan atas.

Selepas itu, pilih Keluar/Log Keluar.

Dan jika maklumat login tersimpan, maka pada halaman Login akan tertera email yang digunakan secara automatik.

Itulah email Facebook yang kalian gunakan.

Selesai.

Cara melihat e-mel Facebook ini sebenarnya cukup mudah untuk anda lakukan dan memang terdapat cara-cara tersendiri yang boleh anda gunakan.

Dan hal yang perlu anda ingat adalah cara ini hanya boleh anda gunakan jika anda menyimpan maklumat log masuk pada layar Google Chrome yang anda gunakan di Android.

Dan jika maklumat login tersebut tidak anda simpan, maka cara di atas pun tidak akan berjaya. Cara melihat e-mel Facebook ini memang sebenarnya sangat mudah untuk anda lakukan lebih lanjut.

Itu tadi maklumat yang boleh kami sampaikan mengenai Cara Melihat Email Facebook di Browser. Semoga informasi yang kami sampaikan dapat bermanfaat bagi kalian para pembaca.

Terima kasih sudah berkunjung!

Terima Kasih Sudah Membaca di Ibnufirnas.com