5 Metode Melenyapkan Jerawat | LINK DOWNLOAD

5 Metode Melenyapkan Jerawat

Jerawat merupakan permasalahan kulit yang menyakitkan serta memalukan. Parut yang ditinggalkan akibat jerawat pula jadi mimpi ngeri yang tidak diundang. Meski mayoritas parut jerawat hendak pudar sendiri selepas sebagian bulan, terdapat sebagian masalah yang kamu boleh jalani buat menolong melenyapkan parut jerawat serta mengelakkan hyper- pigmentasi.

Yang tentu kamu tidak berjaya melenyapkan parut jerawat dalam satu malam, tetatpi panduan yang diberikan di dasar tentu hendak menciptakan perbezaan yang ketara dari masa ke semasa. Kamu cuma butuh giat serta kenali kulit kamu kerana tiap orang itu tidak sama tempoh pengobatannya.

 

5 Metode Melenyapkan Jerawat

Juice Lemon Segar

Juice lemon memiliki watak bleaching kulit yang semulajadi serta boleh menolong mememudarkan parut jerawat kamu dengan berkesan. Cuma gabungkan juice lemon serta air dalam kuantiti yang sama. Ratakan pada jerawat serta parut jerawat namun elakkan kawasan yang tidak terjejas. Mencuci muka kamu selepas 15 sampai 25 minit ataupun kamu boleh perkenankan juice lemon semalaman bagaikan masker.

Patikan kamu memakai pelembap serta- merta selepas mensterilkan sisa juice lemon. Ini kerana juice lemon mengandungi asid sitrik yang boleh menyebabkan kulit kamu sangat kering. Kamu pula boleh memakai juice limau nipis bagaikan ubah juice lemon. Oleh kerana juice lemon memiliki pH 2 sebaliknya pH kulit kamu merupakan antara 4 sampai 7, kamu haruslah berjaga- jaga memakai kaedah ini. Bila dibiarkan sangat lama ataupun tidak dicairkan dengan air boleh menyebabkan rengsaan pada kulit.

Citrus juice pula mengandungi bahan kimia yang terpanggil bergapten, yang https://ulasku.com mengikat kepada DNA serta membolehkan sinaran UV merosakkan kulit dengan lebih gampang. Jadi, bilas masker lemon kamu saat sebelum kamu keluar dari rumah serta gunalah krim pelindung matahari.

Baking Soda

Baking soda boleh digunakan buat penggelupasan kulit serta mengurangkan parut jerawat. Kamu cuma butuh gabungkan satu 1 teh baking soda serta 2 sudu teh air buat membentuk pes cecair. Sapukan pes ini pada muka kamu dalam gerakan bundar yang lembut buat menyikat baking soda ke dalam kulit. Beri tumpuan kepada kawasan- kawasan yang berparut. Jalani sepanjang kira- kira 2 minit. Bilas dengan air suam serta lap sehingga kering kulit. Kamu pula boleh memakai pes baking soda dengan menepekkan pes di kawasan yang berparut serta biarkan

sepanjang 10 sampai 15 minit saat sebelum mencucinya.

Pakai madu.

Madu merupakan satu penyelesaian semulajadi yang bagus buat mensterilkan jerawat serta mengurangkan ciri merah akibat jerawat. Ini kerana madu mengandungi identitas antibakteria serta menolong buat menyejukkan kesakitan kulit dan mengurangkan keradangan. Madu yang mentah merupakan yang sangat berkesan. Dia boleh ditepekkan terus pada kawasan berparut dengan memakai jari.

Madu merupakan opsi yang terbaik buat mereka yang memiliki kulit sensitif. Madu tidak menimbulkan iritasi pada kulit serta dia tidak menyebabkan kulit kering semacam rawatan lain.

Bila kamu boleh memperoleh serbuk mutiara di kedai- kedai kesihatan ataupun online), kamu boleh gabungkan secubit dengan madu buat rawatan yang lebih efisien. Serbuk mutiara berupaya mengurangkan keradangan serta memudarkan parut jerawat.

Aloe Vera

Gel dari daun aloe vera merupakan bahan semulajadi yang menenangkan serta boleh digunakan buat menyejukkan pelbagai penyakit semacam melecur, cedera jerawat serta parut. Aloe vera menolong buat pembuatan sel- sel baru serta melembapkan kulit Dia pula memudarkan parut jerawat. Daripada membeli produk aloe vera yang dikormersilkan, lebih baik kamu mengambil daun aloe vera fresh buat memperoleh gelnya. Gel ini boleh digunakan terus pada parut serta tidak perli dibasuh.

Buat rawatan parut yang lebih efisien, kamu boleh gabungkan satu ataupun 2 titik minyak tea tree ke dalam gel aloe vera saat sebelum digunakan.

Kiub Ais

Ice merupakan home remedy yang sangat gampang yang boleh menolong memudarkan parut jerawat. Ais bisa berikan kelegaan serta mengurangkan radang kemerahan akibat jerawat. Triknya, cuma balut kiub ais dalam kain bersih ataupun tisu tekapkan pada kulit berparut buat satu ataupun 2 minit sehingga kawasan itu mula berasa kebas.

Buat kesan lebih baik kamu boleh membekukan teh hijau bagaikan ubah air biasa. Teh hijau memiliki identitas anti radang yang menolong mengobati jerawat serta parutnya dengan lebih efisien.