Advertisements
Advertisements

Jenis Ikan Kerapu

Daftarikan.com – Kerapu merupakan salah satu jenis ikan laut yang sangat sering dijumpai di perairan laut cetek, bahkan di muara sungai.

Ikan kerapu merupakan ikan yang sangat digemari orang ramai, ini kerana tekstur dagingnya yang lembut dan kandungan khasiatnya sangat baik untuk kesihatan.

 

Jadi jangan hairan jika harga ikan kerapu mahal, malah kini sudah ramai nelayan yang mengusahakan ikan kerapu kerana harganya yang tinggi dan permintaannya juga agak banyak.

 

Kerapu merupakan salah satu ikan pemangsa kerana mempunyai gigi yang tajam dengan jumlah gigi yang banyak, dan rongga mulut yang lebar.

 

Bagi mereka yang gemar memancing di laut tentunya sering mendapat ikan yang satu ini, pastinya mereka memahami ciri-ciri badan mereka.

 

Jenis Kerapu

 

Ikan Suka berikut telah meringkaskan beberapa jenis kerapu paling popular di Indonesia dan dunia, berikut ialah senarainya:

 

1. Kerapu Tikus

 

Kerapu jenis ini mempunyai ciri permukaan bintik kelabu dan hitam keputihan, dan kepalanya menyerupai kepala tikus.

 

Keraputikus merupakan spesies yang sangat jarang ditemui pada masa kini dan hampir pupus dan ini menyebabkan ramai orang bersaing untuk mengusahakannya.

 

Oleh kerana jenis Kerapu Tikus memang mempunyai harga yang agak mahal, maka harga sekilogramnya sekitar Rp 420,000.

 

2. Ikan Kerapu

 

Kerapu Kertang jenis ini paling besar berbanding jenis lain. Saiz badannya boleh mencapai lebih daripada 1.5 meter dan berat lebih daripada 100 kg.

 

Ikan kerapu ini mempunyai ciri-ciri badan hitam di seluruh dan dengan gabungan bintik-bintik putih polka dot yang merata di seluruh kulit.

 

Untuk ikan kerapu ini, harganya masih cukup berpatutan iaitu sekitar Rp 170,000 per 1 kilogram. Sudah tentu, lebih besar saiz ikan, lebih murah harganya.

 

3. Kerapu Lumpur

 

Seperti namanya, kerapu lumpur memang suka hidup di perairan berlumpur, tetapi tidak jarang ikan ini ditemui di perairan cetek atau terumbu karang.

 

Bagi yang gemar memancing, kerap kali mendapat kerapu jenis ini, kerana ia paling kerap ditemui di kawasan muara sungai atau pertemuan air laut dan air sungai.

 

Harga kerapu lumpur sekilogram juga masih mampu milik. Disebabkan ikan ini cepat membesar, maka tidak hairanlah kebanyakan pemancing mendapat kerapu bersaiz besar.

 

Harga jualan kerapu per 1 kg biasanya sekitar Rp 150,000.

 

4. Kerapu Harimau

 

Kerapu Harimau (Epinephelus fuscoguttatus) ini mempunyai corak warna yang menakutkan seperti harimau dengan gabungan warna coklat dengan bintik kelabu dan oren.

 

 

Dari gambar sahaja, anda boleh melihat keganasan ikan ini. Kerapu jenis ini hidup di celah-celah terumbu karang, warna kulitnya yang menyerupai terumbu karang memudahkannya mencari mangsa.

 

Harga ikan kerapu ini juga masih agak murah iaitu hanya dijual sekitar Rp 120,000 sekilogram.

 

5. Kerapu Cantang

 

Spesies ini adalah hasil kacukan antara kerapu harimau dan kerapu kertang.

 

Hasil kacukan itu menghasilkan ikan yang masih menyerupai bentuk badan kedua-dua ibu bapa, tetapi membesar lebih baik daripada induk itu sendiri.

 

Buah manis hasil persilangan dua ekor induk itu menghasilkan benih ikan yang mempunyai rasa yang enak dan permintaan yang banyak, menjadikan ikan kerapu kartang mempunyai harga yang cukup mahal.

 

Harga ikan kerapu kartang dipasaran sekitar Rp 300,000 sekilogram, pada harga itu sudah tentu setanding dengan rasa ikan yang anda perolehi.

 

Demikian info harga ikan kerapu semua jenis per kg, semoga bermanfaat dan menambah pengetahuan anda.